- In de zomervakanties trekken veel Nederlanders in hun auto’s naar het zuiden van Europa.
- Het toeval wil dat ook juist daar zich de meest onveilige verkeersregio’s bevinden.
- De Italiaanse Rivièra is veruit de gevaarlijkste regio, het Griekse Kreta de veiligste.
- Lees ook: Met de auto op vakantie? Sluit een reisverzekering af en let op deze 7 dingen
Nu de vakanties weer zijn aangebroken, trekken duizenden Nederlanders in hun auto naar het zuiden van Europa. Landen als Frankrijk, Italië en Oostenrijk zijn bekende bestemmingen, maar ook relatief gevaarlijke, zo blijkt uit onderzoek van verzekeringsvergelijker Independer.
Vooral degenen die naar Oostenrijk trekken moeten bedacht zijn op het feit dat daar relatief gezien de meeste ongelukken met letsel en/of dodelijk afloop plaatsvinden. Op basis van cijfers van Eurostat uit 2022 blijkt dat er in het bergachtige landschap ten zuiden van Duitsland jaarlijks 48,6 slachtoffers per 10.000 inwoners vallen.
Maar in Duitsland is het niet veel veiliger. Het land heeft 43,7 slachtoffers per 10.000 inwoners. Portugal (41,6 slachtoffers), België (39,7 slachtoffers) en Italië (27,6 slachtoffers) ronden de top vijf met gevaarlijkste landen af.
Regionaal is vooral Italië onveilig
Maar dat plaatje verandert als we regio’s en steden gaan vergelijken. Ineens zien we dan dat Italië de absolute koppositie inneemt. De regio Ligurië, waar we de Rivièra vinden, claimt jaarlijks 64,1 slachtoffers per 10.000 inwoners. Ook de omliggende regio’s zoals Emilia-Romana, Lazio en Toscane zijn relatief onveilig met alle drie een slachtoffercijfer dat net iets onder de vijftig ligt.
Ook de mensen die jaarlijks naar het noorden rijden, moeten oppassen. Niet als ze eenmaal op bestemming zijn, want Scandinavië heeft de laagste cijfers van alle landen, maar de route vanuit Nederland door Duitsland leidt door de drie regio's in ons buurland met het hoogste risico op een ongeval.
Kijk hieronder op de kaart hoe gevaarlijk jouw vakantiebestemming is.
Helaas geven de cijfers geen beeld van ongevallen zonder letsel, maar waarbij er wel (aanzienlijke) schade aan voertuigen heeft plaatsgevonden. Letsel kan een vakantie verpesten, maar een kapotte auto ook. Gelukkig stelt Independer dat autoverzekeringen doorgaans in heel Europa geldig zijn. Maar het kan geen kwaad om even de dekking te checken. Ook het eenvoudig kunnen inschakelen van pechhulp of vervangend vervoer kunnen een vakantie redden.